Na židovský svátek Pesach a při žlučníkové dietě se jí macesy (o Pesachu více u receptu na Sederový salát). Je to takový suchar bez výrazné chuti a tak není divu, že na internetu existuje dobrá řádka receptů, které si vzaly za úkol vykouzlit z macesů celkem přijatelné jídlo. Takové macesové “lasagne” nejsou žádná novinka a sklidily oprávněné nadšení, které je vlastně objektivně celkem vtipné, když uvážíte, že veškerá pochvala se zakládá na myšlence “ono se to dá jíst?!?”.
Tak jsem to taky zkusila a napasovala macesy na verzi lasagní s lilkem a s cuketou, jak je dělávám už pěkných pár let. Manžel se na to chodil dívat se zjevnou nedůvěrou a neuklidnilo ho ani moje ubezpečení, že “na internetu píšou, že to je lepší než opravdové lasagne!” Dal mi jasně najevo svůj názor: pro jednou to zkusí, ale příště by si raději prosil kukuřičné těstoviny. Nakonec to opravdu nedopadlo vůbec špatně. Jdu zjistit čerstvou recenzi manžela. Tak tady ji máte: “Dobrý…moc dobrý. Jako normální lasagne!” A dostat z mého muže podobné nadšení je obvykle docela problém.
Na 6 porcí:
- 1 balení velkých čtvercových macesů
- olivový olej
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 1 lilek
- 1 cuketu
- 2 masitá rajčata
- trochu bílého vína
- 1 plechovku nasekaných rajčat
- trochu smetany
- citrón
- třtinový cukr
- mletou skořici
- sušenou i čerstvou bazalku, sušený tymián, oregáno a saturejku
- 3 lžíce pohankové mouky
- 2 vrchovaté lžíce másla
- 0,5 l mléka
- muškátový oříšek
- sůl a pepř
- strouhaný parmezán
-
Na olivovém oleji krátce osmahneme na drobno pokrájenou cibuli s česnekem. Přidáme na tenké plátky pokrájený lilek a cuketu a smažíme z obou stran. Poté přihodíme nasekaná čerstvá rajčata a po nějaké chvíli přilijeme trochu bílého vína. Necháme odpařit alkohol a teprve poté přilijeme plechovku rajčat. Doladíme solí, pepřem, sušenou bazalkou, tymiánem, oregánem a saturejkou, mletou skořicí, citrónovou šťávou a pokud vám to tam bude sedět, tak taky troškou třtinového cukru. Odstavíme z plotny a zjemníme troškou smetany.
-
Teď si připravíme bešamel. Nejdřív opražíme na sucho mouku, pak k ní přidáme máslo a mícháme, dokud se málo nerozpustí a nevytvoří nám takovou hladkou kaši. Potom opatrně přilijeme mléko a mícháme metličkou, aby se nám nevytvořily hrudky. Vaříme do zhoustnutí. Dochutíme solí, pepřem, strouhanou citrónovou kůrou (asi jedna polévková lžíce) a nastrouhaným muškátovým oříškem. Nebojte se vůbec trochu popustit ruku s kořením. Přeci jen zelenina to snese a macesy nemají samy o sobě žádnou pořádnou chuť.
-
Pekáček vymažeme máslem a na dno vlijeme trochu bešamelu. Poté naskládáme macesy (dejte si pozor, aby se nepřekrývaly), na macesy lilkovo-cuketovou náplň, zase macesy, bešamel, macesy, lilkovou náplň…a tak dále. Poslední vrstva budou macesy, bešamel a pořádná dávka strouhaného parmazánu. Dejte si hlavně pozor, aby byly všechny macesy z obou stran v kontaktu s omáčkou nebo s náplní, jinak vám moc nezměknou. Pečeme při 170 stupních asi 20 minut, dokud sýr nahoře nezezlátne. Podáváme s čerstvou bazalkou.
Leave a Reply