Každá židovská oslava jakéhokoliv svátku začíná společným pojedením chleba, který se předtím symbolicky posype solí. Chleba je považovaný za nejváženější a nejdůležitější pokrm. Věřící žid například po dojedení za jídlo předepsanou formou poděkuje a poděkování za možnost jíst chléb je nejdelší a nejobsáhlejší ze všech. Praktikovalo se to ovšem i v křesťanských domácnostech. Štědrovečerní večeře začala slavnostně bílým chlebem, později oplatky. V některých domácnostech a také na Slovensku se upadající tradice ještě drží. Oplatky se pokapaly medem, případně potřely česnekem nebo pokladly šípky a nejrůznějšími bylinami. Velmi často se jedna oplatka rozdělila na několik dílů, aby každý u stolu dostal ten svůj – jako symbol soudržnosti a vzájemné lásky.
Recept mám od kamarádky Marušky ze Slovenska, resp. její sestry, která vyrábí oplatky ve velkém před každými Vánoci. Kromě těsta budete potřebovat také vhodnou formu. Dříve se používaly oplatečnice, jakési oboustranné kleště. Moderní kuchař využije obdobu elektronického waflovače. Pokud chcete ty echt pravé tenké oplatky, dají se i dnes koupit litinové oboustranné formy, např. švédského původu. Správné oplatkovače mají i pěkné vzory, já jsem v Čechách bohužel sehnala jen mřížkovaný vzor.
Na cca 80 oplatek:
- 9 hrnků hladké mouky
- 8 hrnků vody
- 1/4 hrnku másla
- 1/3 hrnku cukru
- vanilka
1. Těsto dobře promícháme a necháme stát nejlépe přes noc.
2. Oplatky pečeme na sucho. Pozor, pečou se jen chvíli! Je potřeba trochu vychytat množství těsta. Mně se osvědčilo lehce rozetřít menší množství těsta v formě a pak opatrně a jemně zavírat vrchní díl oplatkovače, aby se těsto rovnoměrně rozlilo do stran. Při skladování pozor na navlhnutí oplatek, já jsem to bohužel neuhlídala. Ideální je nechat oplatky opravdu důkladně vystydnout a poté skladovat v suchu a chladu. Mnozí je balí do pytlíčků a skladují v lednici.
Leave a Reply