Když už jsem do naší štědrovečerní večeře zakomponovala tradiční jídla půlky rodiny, pátrala jsem, co za tradice mívala ta druhá půlka, moravská (resp. valašská). Bohužel jsem se nic zajímavého nedozvěděla. Šlo o měšťanskou rodinu, které zřejmě velmi brzy načichla k vídeňským způsobům a začala s obalovaným kaprem a salátem. Tak jsem pátrala dál, až jsem vypátrala zajímavý recept na kyselicu z Bílých Karpat. Recept napovídal, že mi bude asi hodně chutnat, a taky že jo. Opsala jsem z webu Margit Slimákové, a přidala množství jednotlivých surovin, které jsem použila (na webu specifikované není).
Na 8 porcí:
- cca 0,5 l šťávy z kyselého zelí
- 100 gr bílých fazolí
- plný hrnek sušených hub
- velká hrst sušených švestek
- lžíce másla
- 3 lžíce mouky
- 0,5 l mléka
- 1 kelímek husté smetany
- malá lžička mletého kmínu, pepř, sůl, petrželka
- Bílé fazole namočíme na 12 hodin do vody, vodu slijeme a poté uvaříme v čerstvé osolené vodě do měkka (trvá to cca 90 minut).
- Zrovna tak si předem namočíme houby, nejlépe přes noc. Spolu s vodou, ve které se máčely, přilijeme ke šťávě z kysaného zelí a vaříme do měkka.
- K houbám přidáme fazole (bez vody) a zahustíme máslem, moukou a mlékem. Poté přilijeme i smetanu a ochutíme solí, pepřem a kmínem. Sušené švestky povaříme na chviličku bokem a přidáme je k hotové polévce. Posypeme nasekanou petrželkou.
Leave a Reply