S velikonoční nádivkou se to má tak, že to vlastně vůbec není nádivka. Na to mě laskavě upozornil manžel, když si zkoumavě prohlédnul oba vzorky – jeden od maminky a druhý od babičky. Možná, že to k nadívání někdy v minulosti i sloužilo, ale v dnešní podobě jde prostě o slaný nákyp na plechu. Celkem jsem se zapotila, než jsem vykouzlila alespoň jednu přijatelnou fotografii. Není to zrovna fotogenické jídlo. Ale chuťový zážitek to vylepší a navíc je to tradice. Do nádivek obyčejně patří vepřové maso, tak jsem ho v receptu ponechala. Pokud ho ale stejně jako my nejíte, můžete ho nahradit krůtím masem.
Mimochodem souboj dopadl – jak jinak – nerozhodně. Vašeho favorita si tak budete muset najít sami 🙂
Kopřivová nádivka podle babičky
Na jeden plech:
- 3/4 kg bůčku (nebo šmalcu)
- 3/4 kg vepřového plecka (nebo krůtího masa, stejně tak i níže)
- 1/2 kg hovězího předního
- 1 vepřové srdce
- 40 dkg vepřových jater
- 3/4 kg uzeného masa
- 6-7 vajec (oddělíme žloutky a bílky)
- 4-5 rohlíků
- 3 hrsti spařených mladých kopřiv
- 1 cibuli
- 3-4 stroužky česneku
- mléko (vodu)
- sůl, pepř, koření
-
Už dopředu namočíme rohlíky do mléka (případně do vody). Všechno maso povaříme doměkka v mírně osolené vodě. Poté ho umeleme, přidáme pokrájenou cibuli, utřený česnek a okořeníme solí, pepřem a případně dalšími bylinkami.
-
Důkladně omyjeme kopřivy a nasekáme je nadrobno nebo je pomeleme. Spolu se žloutky je přidáme k masu. Vyšleháme bílky a vzniklý sníh opatrně zapracujeme do masové směsi. Vymažeme pekáč a pečeme přibližně 1 hodinu.
Nádivka podle maminky
Na jeden pekáček:
- 1/2 kg vepřové plece
- 1/4 kg uzeného masa
- 5 vajec (oddělíme žloutky a bílky)
- 1 veku
- mléko (vodu)
- spařené kopřivy
- čerstvé bylinky dle chuti (hlavně petrželku a jarní cibulku)
- 1 pokrájenou cibuli
- 3 stroužky česneku
- sádlo (šmalc)
- sůl a pepř
-
Veku pokrájíme na kostky a necháme změknout v mléce (nebo ve vodě), ve kterém jsme předtím rozšlehali žloutky. Maso uvaříme – každé zvlášť – ve vodě dochucené solí, kuličkami pepře a česnekem.
-
Vychladlé maso pokrájíme na kostky, nasekáme bylinky, a vše smícháme spolu s cibulí dohromady. Dochutíme solí a pepřem. Z bílků vyšleháme sníh a opatrně ho zapracujeme do směsi. Pekáček pořádně vymastíme šmalcem a omastíme nádivku i zvrchu. Pečeme asi 45 minut.
Leave a Reply