Ještě předtím, než se v tomto období začaly slavit křesťanské Velikonoce a chvíli poté, co se příchod jara slavil všeobecnou nevázaností a sexem, maskované dnes za šlehání dívčích pozadí “pro krásu a celoroční čipernost”, začali si židé připomínat vyjití z Egypta a osvobození z egyptského otroctví. Tomuto svátku se říká Pesach a slaví se mimo jiné speciální večeří, takzvaným Sederem. Takový Seder má jasně daný řád, vlastně program, a může trvat klidně pět hodin. Ke konci vám to bude jedno, protože stejně ztratíte pojem o čase – správně totiž musíte během celého večera vypít alespoň čtyři poháry vína.
Během Sederu se taky připomíná a většinou i jí několik symbolických potravin: opečená jehněčí kost s masem (případně opečená řepa) a vařené vejce na památku obětí, které se v této době vykonávaly, hořké byliny, které symbolizují hořkost otroctví, charoset – sladká pasta z jablek, vína a ořechů – která připomíná maltu používanou při stavbě egyptských budov, a nakonec zelenina, třeba petržel nebo brambory. Je hned několik vysvětlení, proč zrovna zelenina, a jedno z nich je víceméně ve smyslu “abyste se měli na co ptát”, takže stoprocentní výklad vám asi neposkytnu.
Při večeři to všechno leží oddělené na speciálním talíři nebo míse, ale proč to později nesmíchat dohromady? Co se týče chuti, výsledek je každopádně uspokojivější 🙂 Na místo hořkých bylin jsem použila mladé lístky pampelišky, protože se nám zelenají v blízkém parku a provokují mě už pár dní k nějaké té kreativní činnosti.
Na čtyři porce:
- 4 plné hrsti mladých pampeliškových lístků
- 1 mladou mrkev
- 1 uvařené vejce
- 1 velkou červenou řepu, uvařenou a opečenou
- 4 plné lžíce pokrájeného nebo rozdrobeného měkkého kozího sýra
- 3 lžíce vlašských ořechů
- 4 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce balzamika
- 3 lžíce čerstvého moštu z jablka
- 1 lžičku medu
- sůl, pepř
-
Mrkev najemno nastrouháme, vejce a řepu pokrájíme na plátky, vlašské ořechy nasucho opražíme a nasekáme na kousky. Pokud chcete, můžete nasekat pampeliškové listy.
-
V misce bokem vyšleháme olivový olej s balzamikem, moštem a medem do krémového dresingu. Dochutíme solí a pepřem.
-
V salátové míse opatrně promícháme všechny suroviny s dresingem a podáváme.
Leave a Reply