Moje nejoblíbenější kuchyně je ta blízkovýchodní. Asi je to trochu vtipné, když je celý blog zaměřen především na jídla a suroviny typické pro naši kotlinu. Jenže v případě české kuchyně se mi zdálo, že potřebuje trochu rehabilitovat, zato blízkovýchodní kuchyně má trvající nezpochybněné renomé. Miluji jehněčí, lilky, pistácie, růžovou vodu, cizrnu a šafrán. Na hummus jsem postupně naučila všechny svoje kamarády a šafrán přidávám úplně kamkoliv (pokud to finance dovolí), recept níže je toho důkazem. Na fotce je izraelská šakšuka, což by mělo být něco jako snídaně, ale pro běžného strávníka se jedná spíše o lehký oběd. Tuhle nám naservírovali v podniku Shakshukia v Tel Avivu, který platí za jedno z nejlepších míst, kde si lze šakšuku objednat. Majitel restaurace je kromě toho velmi družný a o pražských kavárnách toho ví víc než my s manželem dohromady.
Nejlepší zmrzlinu v Tel Avivu dělají údajně u Anity. Nejspíš to bude pravda, protože jsem tam ochutnala nejlepší pistáciovou zmrzlinu svýho života. S pistáciemi to prostě na Východě umí. Zato proklientský přístup by si mohli v Anitě ještě nacvičit.
Ze všech ochutnaných jídel musím vypíchnout také šamburak z restaurace Ishtabach v blízkosti Mahane Yehuda Marketu v Jeruzalémě. Je to kurdská specialita, čerstvý chléb s nejrůznějšími náplněmi a to ne ledasjakými. Je například libo zkaramelizovanou cibulku a pomalu pečená líčka? Na restauraci či spíše bistro jsme narazili úplnou náhodou. Byli jsme značně vysílení po dlouhé cestě od Mrtvého moře, ulepení od soli, a manžel rezolutně prohlásil, že chce cokoliv s masem. Všude okolo byly jen vegetariánské restaurace, až nás v jedné z nich milý zrzavý číšník odkázal na Ishtabach. Bylo nám v té době celkem jedno, co to bude, ale k našemu příjemnému překvapení se z bistra vykluboval aktuálně velmi in podnik. Jídlo bylo naprosto vynikající, čehož byly důkazem fronty tvořící se před vchodem.
Přikládám ještě zajímavou fotku typického chleba, jak ho pečou v židovské čtvrti v Jeruzalémě.
A poněkud více trendy pečivo z jeruzalémského tržiště.
A teď už recept na moji oblíbenou zmrzlinu 🙂
Na vaničku zmrzliny:
- osm žloutků
- hrnek třtinového cukru
- dva hrnky mléka
- půl lžičky podrceného šafránu
- tři lžíce růžové vody
- pytlík nasekaných pistácií
- jeden vanilkový lusk (zrníčka)
- dva a půl hrnku smetany
1. Žloutky utřeme s cukrem a pomalu vlijeme do kastrolku s horkým mlékem. Směs za stálého míchání držíme na teplotě těsně před bodem varu a čekáme, dokud to všechno nezhoustne na řídký krém. Těsně před koncem přidáme šafrán.
2. Vzniklou směs vychladíme a poté smícháme se zbytkem surovin a dáme namrazit buď do mrazáku nebo zmrzlinovače.
Leave a Reply