Kopřivy jsem vydyndala od Týnky. Týnka je moje další kamarádka a je to veskrze úžasná žena. Má vždycky perfektní vlasy, je upřímná a ve volném čase vyrábí věci jako třeba chutney nebo zavařeniny. Taky hrozně ráda peče quiche, takže mi bylo okamžitě jasné, že kopřivy od Týnky = kopřivový quiche. Sehnat kopřivy samozřejmě obvykle není žádný problém, když na to přijde, stačí skočit kdekoliv u silnice ke krajnici. Ale v případě jiného stavu (kterým je aktuálně myšlen vak na břiše s trčícími nožičkami) to nejde tak lehce. Takže Týnko, díky za dnešní oběd! 🙂
Jinak pro mě kopřivy nejsou žádnou novinkou, protože jsme z nich na jaře dělávali nádivku a v pubertě jsem si odvarem z kopřiv polévala vlasy (nepomohlo to). Recept ale bude určitě dobrý i se špenátem, takže záleží na vaší odvaze.
Na quiche o průměru cca 30 cm:
- 200 gr hladké mouky
- 100 gr změklého másla (plus cca 4 lžíce na opekání šalotek a kopřiv)
- 4 lžíce vody
- 200 gr kozího sýru
- 100 gr kopřiv
- cca 6 malých šalotek
- 1 lžičku třtinového cukru
- jeden a půl kelímku tučné smetany
- 5 vajec
- tymián, pepř, sůl
1. Nejdříve si připravíme těsto. Promícháme máslo s vodou a postupně přidáváme mouku. Pokud je těsto lepivé, přidá se víc mouky, pokud se drobí, přidáme naopak vodu. Ve výsledku by mělo být hladké a pružné. Dochutíme trochou soli, dáme ho na cca půl hodiny odpočinout do lednice a připravíme si šalotky.
2. Na pánvi rozpustíme další máslo, přihodíme pět nadrobno pokrájených šalotek, cukr a necháme pomalu opékat. Občas promícháme a jinak si jdeme po svých, celý proces totiž trvá cca půl hodiny.
3. Vyndáme těsto z lednice, vyválíme a vložíme do formy. Na spodu uděláme pár dírek vidličkou a celý koláč vysteleme alobalem, který rovnoměrně zatížíme nějakou luštěninou, kterou objevíme doma. Pečeme patnáct minut na 180 stupňů, potřeme rozšlehaným vajíčkem a šoupneme do trouby na dalších cca pět až deset minut.
4. Na pánvi rozehřejeme zbylé máslo, opečeme poslední, na kousky pokrájenou šalotku, a nakonec na tom všem opečeme natrhané listy kopřiv. Dochutíme solí, pepřem a tymiánem. Smetanu smícháme s vejci, mírně osolíme a opepříme. Do formy s těstem pak vložíme většinu zkaramelizovaných šalotek, kopřivy a vše nakonec zalijeme připravenou smetanou. Navrch poklademe pokrájený sýr a dáme zapéct na cca půl hodinu při 170-180 stupních. Nakrájený quiche můžeme ještě ozdobit zbývajícími zkaramelizovanými šalotkami.
Leave a Reply