Tradiční postní jídlo, které se tím pádem dělávalo i během adventu a o Štědrém večeru, bývala pučálka. Je to zcela jednoduchý a velmi zdravý pokrm, který však vyžaduje čas. V první řadě ho budete potřebovat na sehnání celého zeleného hrachu. Všude je totiž obvykle ke koupi ten žlutý, půlený hrách. Jenže z toho vám nic nevyklíčí. Já jsem uspěla až ve čtvrtém obchodě. Hrách důkladně propláchneme, odstraníme špatné kousky a veškerý bordel, a nasypeme ho do vhodné nádoby – mně se osvědčila větší zavařovačka. Zalijeme vlažnou vodou, aby byl hrách úplně ponořený a ještě o kousek víc. Nakonec zakryjeme prodyšným víkem. Jak je vidno z obrázku, použila jsem kus alobalu, do kterého jsem udělala dírky.
Hrách necháme třeba na okně a 24 hodin si ho nevšímáme, a poté opět propláchneme a vrátíme do zakryté nádoby. Za dalších 24 hodin se objeví malé klíčky. Poté se můžeme pustit do přípravy pučálky, i když někdo celý proces ještě natáhne o jeden den, klíčky jsou pak delší.
Na pučálku:
- naklíčený hrách
- máslo
- sůl, pepř
- volitelně cibuli a třtinový cukr
1. Na pánvi roztopíme máslo. Nešetřete s množstvím, aby se hrách zbytečně nepřipaloval. Nemůžeme s ním totiž moc lomcovat, aby nepřišel o klíčky. Poté vsypeme hrách a zvolna opekáme, dokud nezezlátne. Během opékání ho nijak zběsile nemíchejte, spíš jen občas zatřeste pánví.
2. Hrách dochutíme solí a pepřem (dřív se dělával i na sladko, s medem nebo s cukrem). Na štědré dávce másla pak velmi pomalu opečeme pokrájenou cibuli, kterou zlehka poprášíme třtinovým cukrem, dokud nezkaramelizuje. Podle chuti ještě dosolíme a může se podávat!
Leave a Reply