Tak vánočku jsem letos dělala poprvé v životě. Rozhodla jsem se totiž, že synovi ukážeme ty pravé tradiční Vánoce. No a když já se k něčemu jednou rozhodnu, tak na to jdu opravdu z gruntu. Tudíž vánočkou to skutečně jen začalo, ale o tom zase až příště. Vánočka je postní (nebo chcete-li, veganská), tedy bez mléčných produktů a bez vajec. Byla opravdu dobrá! Doporučuji péct Vánočku tak den, dva dopředu, protože pak je ještě lepší. No a jinak je to taková ta klasika, střihnutá prakticky stoprocentně podle veganského blogu “A co teda jíš?” Pletla jsem ji ze šesti pramenů, což byla také moje premiéra. Jak je vidno, od mého příspěvku o chale jsem se znatelně posunula.
Na jednu macatou vánočku:
- 550 kg polohrubé mouky
- 140 gr třtinového cukru
- vanilkový cukr
- 2 lžičky kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce vody
- 40 gr droždí
- 130 ml rýžového mléka (případně jiné alternativy)
- 100 gr Alsanu (případně jiného margarínu)
- 1/2 citrónu (šťáva a kůra)
- pořádná hrst rozinek namočených v rumu
- půl lžičky anýzu
- mandle
- rýžový sirup
1. Aktivujeme droždí – rozmícháme ho se lžící cukru a trochou teplého (ne horkého) mléka. Nejdříve v robotu smícháme mouku, zbylý cukr, zbylé mléko, šťávu a kůru z citrónu, kukuřičný škrob a anýz. Teprve poté vmícháme důkladně margarín a až na závěr droždí.
2. Přidáme rozinky a necháme cca 3 hodiny kynout. Poté vánočku zapleteme. Já jsem pletla ze šesti pramenů. Pomocí následujících tipů jsem to zvládla dokonce i já, takže je to fakt blbuvzdorné. Tak předně se pracuje vždy tak, že jsou ruce pořád křížem přes sebe. Jeden pramen je také vždy zvedlý nad pracovní plochu. Nejlíp je to vidět třeba na tomhle videu (https://www.youtube.com/watch?v=1NioOB_A2ok&t=191s). Zapletenou vánočku potřeme směsí rozmíchaného rýžového sirupu, margarínu a rostlinnného mléka, a posypeme plátky mandlí. Necháme kynout ještě cca hodinu.
3. Vánočku pečeme na cca 220 stupňů 10 minut a poté dopékáme asi 50 minut na 140 stupňů.
Leave a Reply