Když se zjistilo, že Vietnamci ve skutečnosti nejedí tisíc a jednu podobu voňavé a křehké kachny nebo čehokoliv po sečuánsku, vyvolalo to malé pozdvižení. Národ se rázem rozdělil na ty uvědomělé a cool, kteří začali chodit na pho a bun cha, a na ignoranty, kteří si i nadále dávali “sto třináct, s nudlema, prosím”. Klidně se přiznám, že jsme dlouho patřili do druhé skupiny. Bydlívali jsme v Čimicích, kde byla malá rodinná “vietnamská” restaurace. Chodili jsme tam pro jídlo, kdykoliv se mi nechtělo vařit, tedy dost často. Díky tomu na nás obvykle už ode dveří vesele volali “zase to samý?” Ano, chodili jsme na jistotu, žádné experimenty. A pak jsme se ocitli na skoro tři týdny ve Vietnamu.
Téměř každý den po tři týdny jsme mívali pho ve všech možných podobách. Sytý oběd za dvacet korun přímo na ulici, misky prosím vrátit. Někdy bylo pikantnější, jindy kuchařka přidala trochu bylinek, mám obavu, že v horách jsme měli dokonce psí pho. Prostě variabilita dle dostupnosti surovin i nápaditosti kuchaře, tak jak to má být.
Ne že bychom se živili jen polívkama. V Hue jsem byla naprosto nadšená z vaječné omelety-palačinky s masem, zeleninou a sladkokyselou omáčkou. U moře jsme si dávali nejrůznější závitky, v Saigonu napařované rýžové knedlíčky s masem, vajíčkem a zeleninou uvnitř, v Hoi Anu plněné knedlíčky ve tvaru růže. A co teprve snídaně skládající se z banánové palačinky s čokoládou a koktejlu z manga a kokosového mléka! Největší hvězdou ale stále zůstává pho, protože pro mě symbolizuje celý Vietnam: rychlé a prosté jídlo, které se jí společně s druhými na ulici, a ve kterém se mísí sladkost, zemitost, slanost a kyselost v dokonalé harmonii. Už už máte pocit, jak obyčejnou a mdlou věc vám to předložili, když vás najednou praští do jazyka rozemleté chilli nebo koncentrovaná chuť máty. Pho a Vietnamci umí překvapit.
Milujte se a jezde pho! 🙂 A tady je recept volně přeložený z Viet World Kitchen (osm misek-porcí):
Na vývar:
- 2 střední cibule
- kus zázvoru (cca 10 cm dlouhý)
- 2,5 kila hovězích kostí (morkových, kloubových)
- 5 hvězdiček anýzu
- 6 celých hřebíčků
- celou skořici (1 kousek)
- půl kila hovězího pečeného masa nakrájeného na pěticentimetrové až deseticentimetrové kousky
- 1 a 1/2 lžíce soli
- 4 lžíce rybí omáčky
- dvě lžíce třtinového cukru
Do misky:
- 3/4 kila tenkých rýžových nudlí
- 1/4 kila hovězího steaku, pokrájeného na tenké plátky
- 1 střední cibuli, pokrájenou na tenké plátky a odmočenou na 30 minut ve studené vodě
- zelené části ze 3-4 pórků, pokrájených na drobné kroužky
- 1/3 hrnku pokrájeného koriandru
K dochucení:
- svazeček máty a thajské bazalky
- listy “mexického” koriandru
- naklíčené fazolky
- na tenko pokrájené červené chilli papričky
- měsíčky limetky
Příprava vývaru:
1. Na grilu nebo na plotýnce patnáct minut opékáme ze všech stran cibuli a zázvor, až na povrchu zhnědnou. Díky opékání změknou a zesládnou. Po vychladnutí oboje oloupeme.
2. Kosti dáme do velkého, alespoň jedenáctilitrového hrnce a zalijeme studenou vodou. Přivedeme k varu a vaříme cca 3 minuty, poté slijeme vodu a kosti opláchneme pod čistou vodou. Vrátíme je do hrnce, zalijeme pěti a půl litry nové vody a necháme probublávat. Průběžně odebíráme pěnu. Přidáme další ingredience a táhneme odkryté 1,5 hodiny. Maso by mělo být trochu “žvýkavé”, ale ne tuhé – po dovaření ho vložíme na deset minut do misky se studenou vodou, aby se nevysušilo a neztmavlo. Nakonec ho osušíme, zchladíme a uložíme do mrazničky. Vývar táhneme ještě 1,5 hodiny.
3. Nakonec vývar přecedíme. Pokud chceme, můžeme si do mrazničky schovat také zrosovatělé kousky šlach. Z povrchu vývaru sebereme tolik tuku, kolik považujeme za vhodné, a dochutíme ho pořádně solí, rybí omáčkou a cukrem – další ingredience, které se budou přidávat, si trochu chuti seberou. Pokud chceme, můžeme vývar zamrazit.
Naléváme polévku:
1. Maso pokrájíme na tenké plátky, vývar přivedeme k varu. Rýžové nudle vložíme na 20 minut do horké vody, dokud nezměknou. Těsně před podáváním vložíme nudle do cedníku a ten pak do vařící vody. Po cca 10-20 sekundách by měly být nudle měkké. Cedník rychle vytáhneme a okapané nudle vložíme do misek (cca 1/4 až 1/3 misky by měly tvořit nudle).
2. Pokud připravujeme klíčky, necháme je na cca 30 sekund v horké vodě, aby trochu změkly. Necháme okapat a připravíme na stůl.
3. Do misky vložíme plátky uvařeného masa (mělo by mít pokojovou teplotu), syrového masa a případně i rosolovité kousky šlach. Přidáme cibuli, pórek a koriandr, dochutíme černým pepřem. Nakonec přelijeme vařícím vývarem. Podáváme s dalšími přísadami vyjmenovanými výše k dochucení polévky dle vkusu a chuti každého strávníka 🙂
PS: omluvte kvalitu fotek, dle hesla “jídlo nepočká” jsem jídlo zásadně fotila rychle a mobilem
Leave a Reply