Vánoční menu našich předků bylo podstatně zdravější a jednodušší než dnes. Žádný obalovaný kapr, to tak maximálně v bohatších rodinách. Začínalo se oplatky s medem, případně s různými bylinami (na ty tu najdete recept taky), pokračovalo se polévkou nebo kaší, hlavní chod býval obvykle kuba, hubník nebo jáhelník. A jako sladká tečka se často podávala muzika, to je sladká omáčka z rozvařeného sušeného ovoce a ořechů. V tomhle receptu se snažím trochu moderněji zkombinovat hned dvě položky tradičního menu, tj. kaši (v tomto případě krupičnou) a muziku.
Na 6 kousků:
Na panna cottu
- 100 gr celozrnné jemné krupice
- 0,4l mléka (použila jsem mandlové)
- 1 kelímek smetany ke šlehání (já jsem použila “smetanu” z mandlí)
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 vyškrábaný vanilkový lusk
- 2 lžičky agaru
- špetka soli
Na muziku
- Po hrsti sušených švestek, hrušek a jablek
- 1 lžička mleté skořice
- 2 lžíce třtinového cukru
- 2 hřebíčky
- 1 ks badyánu
- 2 lžíce citrónové kůry a pár kapek šťávy z citrónu
- vlašské ořechy na ozdobu
1. Sušené ovoce namočíme přes noc do vody. Agar smícháme s troškou vody a necháme cca 10 min. nabobtnat. Na panna cottu uvaříme ze všech ingrediencí krupičnou kaši a na závěr přidáme agar. Už nevaříme na silný stupeň, jen cca na 10 min. prohřejeme, vlijeme do formiček, a po vychladnutí dáme do lednice (minimálně na 3 hod.)
2. Sušené ovoce i s vodou (alternativně se dá namočit i do rumu) dochutíme kořením, citrónem a cukrem, a svaříme na kaši. Panna cottu vyklopíme z formiček, přelijeme zchladlou muzikou a ozdobíme ořechy a zbylým sušeným ovocem.
Leave a Reply