Když máte malé dítě, jde stranou veškeré vaření, natož vymýšlení nějaké té exotiky. Nicméně ani mateřství nemusí být na překážku – pampelišky jsem nasbírala v parku, kam chodíme se synem na odpolední vycházky. Dovedu si z nich představit výrobu něčeho zajímavějšího než zmrzliny, třeba takových minidortíků nebo savarinu. Jenže časové hledisko zafungovalo a navíc za okny už to pomalu vypadá spíše na léto než na jaro. Tak tedy přišla opět řada na zmrzlinu. Recept níže je zcela základní a dává vyniknout medovo-květinové chuti pampeliškového sirupu, ale nebála bych se ani dalších experimentů. Zkuste třeba část smetany nahradit kokosovým mlékem, přidat vanilku nebo trochu pomerančové vody. A i když teď pampelišky rostou všude, kdybyste na ně přeci jen nemohli natrefit, mám pro vás jeden tip – Thomayerovy sady, nevyužívaný plácek na petanque, druhá lavička zprava.
Na cca 4-5 porcí:
- Pořádný pugét pampelišek (zvážila jsem samotné květy a dělalo to cca 50 gr)
- Půl hrnku třtinového cukru
- Jeden a půl lžičky nastrouhané citrónové kůry
- Jeden a půl kelímku co nejtučnější smetany
- Tři žloutky
1. Nejdříve si připravíme pampeliškový sirup. Květy pampelišek otrháme, zalijeme cca dvěma hrnky vody a necháme přes noc v lednici. Druhý den květy trochu podrtíme tyčovým mixérem a přecedíme přes plátýnko. Nahoře vidíte, jak vypadá výsledná tekutina.
2. Výluh z pampelišek nalijeme do vhodného hrnce, přidáme cukr a citrónovou kůru a svaříme na požadovanou konzistenci. Necháme vychladit.
3. Sirup smícháme se smetanou a žloutky a hodíme do zmrzlinovače. Případně prostě jen do mrazáku, ale chce to často vstát a promíchat, což je pruda. Hezké skoro letní dny! 🙂
Leave a Reply