Moje kamarádka Maruška je opravdu neutuchající zdroj inspirace. Tentokrát se mě zeptala, co budu vařit na Nový rok. Nabízelo se říct, že nic. Původně jsem uvažovala tak maximálně o pizze pojídané během líného odpoledne. A skutečně tím nemyslím domácí těsto z polenty upečené v ručně vystavěné peci na dřevěném uhlí. Navíc jídlo? Na Nový rok? Babička dělávala nechutnou čočkovou kaši (aby byly peníze) a oslizlé uzené s křenem.
Semínko pochyb však bylo zaseto. Nedá se uvařit novoroční menu, které bude tradiční a zároveň chutné? Jak se z výsledku zdá, nic není nemožné! A tak děkuji Marušce, že jsme zase jednou ctili tradice. A vlastně taky nectili.
Na 4 sendviče:
- cca 600 gr vepřové pečeně
- 3 lžíce jablečného octu
- 2 lžíce řepkového oleje
- 1 lžíce třtinového cukru
- 2 pořádné lžíce másla
- 1 velké jablko
- toastový chleba
- 1 lžíce strouhaného křenu
- 1 lžíce majonézy
- 1 rajče
- 2 plné hrsti směsi různých druhů salátu
- hrnek černé čočky
- cca 6 ks sušených rajčat v oleji
- cca 100 gr fety
- 1 malá červená paprika
- 1 vrchovatá lžíce medu
- pepř, sůl, oregáno
1. Vepřovou pečeni pokrájíme na plátky, osolíme, opepříme a naložíme přes noc do směsi dvou lžic oleje, dvou lžic octu, jedné lžíce cukru a oregána podle chuti.
2. Druhý den maso zprudka opečeme z obou stran na štědré dávce másla a do pánve přidáme i pokrájené jablko. Poté vše přemístíme do pekáčku a ještě zhruba půl hodiny pečeme.
3. V jiné misce smícháme lžíci křenu, lžíci majonézy a upečené rozmačkané jablko. Dochutíme solí a octem. Vytvoříme tak vlastně variaci staročeské vejmrdy.
4. Toasty opečeme a poklademe nejdříve salátem, poté pokrájeným rajčetem, nakonec plátkem masa a křenovou majonézou.
5. Na salát uvaříme v osolené vodě čočku a po vystydnutí smícháme s listovým salátem, pokrájenou fetou, pokrájenou paprikou a sušenými rajčaty. Dochutíme solí, pepřem a dresinkem z jedné lžíce oleje, lžíce medu a lžíce octu.
Leave a Reply