Odjakživa pro mě existovaly čtyři druhy koláčů – jablečné (ty byly nejlepší), tvarohové a povidlové (ušly) a nakonec makové (meeeh). Babička dělala s mákem dokonce i koblížky – díky tomu jsem expert na rozeznávání koblížkových náplní. Od té doby jsem se stala trochu větším fanouškem máku, na což měly vliv zejména moje těhotenské chutě. Tělo si asi říkalo o nějakou tu dávku sedativ. Věděli jste, že zatímco u nás mák frčí, jinde ho používají maximálně tak na ozdobu? Překvapilo mě, kolik lidí ho považuje za tak trochu nebezpečný středoevropský úlet. Něco pravdy na tom bude, údajně i v tom potravinářském máku se nachází malé množství opiátů. Doufám, že jsem vás teď neodradila od dnešního receptu. Berte to naopak jako dobrou příležitost, jak si celkem neškodně zvednout náladu.
Na cca 10-12 kousků:
- 4 tabulky bílé čokolády
- 1 lžíci másla
- cca 8 lžic smetany
- upečený makovník
- hrst na hrubo nasekaných ořechů a semínek
- jeden lusk vanilky
1. Nejdříve si připravíme ganache. Vyšťouráme vnitřek vanilkového lusku a spolu s obalem ho vložíme do rendlíku se smetanou. Všechno to pořádně zahřejeme, až se bude ze smetany skoro kouřit – ale nesmí vřít! Nasekáme tabulku bílé čokolády a nalijeme na ni horkou smetanu. Chvilku počkáme a po pár minutách pořádně promícháme. Kdyby se vám směs zdála moc hustá, můžete přidat smetanu, ale moc to nepřehánějte, aby vám pak cake pops držely. Vmícháme máslo, vyndáme vanilkový lusk a necháme vychladnout.
2. Do mísy rozdrobíme makovník. Můžete upéct takovou rychlovku – po hrnku máku, mouky, mléka, cukru plus jeden kypřící prášek a dvě vejce – nebo rozdrobte i jakoukoliv jinou buchtu a mák třeba přidejte až na závěr. Všechno smícháme s ganache a s nasekanými ořechy. Směs by měla být dost hutná, tak, aby se z ní daly tvořit kuličky. Můžete si na ně koupit formičku, ale já je dělala v ruce. Kuličky dáme nejlépe přes noc pořádně nachladit do ledničky.
3. Rozpustíme zbylou čokoládu a omočíme do ní konec tyčky (dají se koupit speciálně na cake pops, nebo můžete koupit pár klasických lízátek). Tyčku vrazíme omočeným koncem do cake pops a necháme opět nachladit v ledničce, stačí hodina. Opatrně si ověřte, jestli v nich tyčky po této době drží. Ty moje držely, takže už zbývá jen celou kuličku ponořit do bílé čokolády, nechat trochu okapat přebytečnou polevu, a hodit naposledy do ledničky. Můžete pod ně vložit pečící papír, budou se vám pak lépe vyndavat. Pokud chcete opravdu silnou bílou vrstvu čokolády tak jako na obrázku, budete je muset obalit nadvakrát.
Leave a Reply