Všude okolo stojí a blikotají vánoční stromečky (něco o tom vím, u nás na oddělení jsem jich napočítala na deset!) a společenské debaty se smrskly na tématiku vánočního cukroví a velkého úklidu. Mezi tím vším – tím spíše v naší společnosti – je docela lehké zapomenout, že ne všichni okolo slaví Vánoce. Zhruba v období od konce listopadu do konce prosince se slaví osmidenní židovský svátek Chanuka, který připomíná zázrak s olejem. Když se totiž ve druhém století před křesťanským letopočtem židé vzepřeli útlaku Seleukovců a získali znovu do držení Chrám, našli uvnitř jen jednu nádobu s čistým olejem. Ten byl zapotřebí pro chrámovou menoru, která měla správně svítit každou noc od setmění do úsvitu. Množství oleje na místě ale stačilo tak akorát na jednu noc. Nakonec se stal veliký zázrak a tento olej vydržel hořet po osm nocí – přesně tak dlouho, než se stihl vyrobit nový čistý olej.
Tomu všemu předcházelo mnoho hrozných událostí, válek a vyvražďování nevinných lidí. Chanuka není oslavou válečného vítězství, protože židé neglorifikují válku. Mezi tím vším veselím je ale dobré pamatovat na to, jakou odvahu tehdy někteří židé projevili, aby si vydobyli náboženskou svobodu a uchovali svoji duši a identitu. A v neposlední řadě je to pro mě příběh o tom, jak důležitý je vzájemný respekt, tolerance a láska.
Když se vrátím zpět k oslavám a veselí, je vám teď už určitě jasné, proč se na Chanuku tradičně dělají jídla smažená v oleji: sufganiyot (koblížky s marmeládou), latkes (bramborové placky, často s jablečnou omáčkou), blinces (pohankové “lívance” s tvarohovým krémem) apod. Můj muž třeba miluje větrníky, a jakkoliv to zcela určitě není tradiční chanukové jídlo, myslím, že docela dobře ctí původní myšlenku a tradice 🙂 Ten dnešní recept je na zmíněné latkes a může mít bezpočet variant, takže se vůbec nebojte experimentovat a najít si tu vlastní.
Na cca 10 kousků:
- asi 3/4 kg oloupaných brambor
- 2 vejce
- 1 malou, na drobno pokrájenou cibuli
- 2 lžíce macesové mouky
- špetku soli (případně pepře)
- olej
Na jablečnou omáčku:
- 4 velká, kyselejší jablka
- 3 lžičky skořice
- 1/4 lžičky utlučeného hřebíčku
- 1 lžíci třtinového cukru (podle chuti)
- 1 lžíci citrónové štávy
- zakysanou smetanu k podávání
1. Nejdříve si připravíme omáčku. Jablka oloupeme a pokrájíme na kostičky. Osmahneme na oleji, až se rozvoní, a pak k nim přidáme skořici a hřebíček, zakryjeme pokličkou a necháme dusit cca 20 minut. Můžeme přidat trošku vody, aby se směs nepřipalovala. Po dvaceti minutách odkryjeme, přidáme cukr a citrónovou šťávu a necháme ještě chvilku na plotně, aby omáčka zhoustla.
2. Na latkes si nastrouháme nahrubo na nudličky brambory a vložíme do utěrky. Vymačkáme přebytečnou vodu a necháme chvilku okapat. Potom smícháme s pokrájenou cibulí, vajíčkem a macesovou moukou, dochutíme solí a pepřem (volte rozumně, zejména pokud moc nemusíte slano-sladké kombinace) a smažíme na oleji dozlatova.
3. Latkes se podávají se zakysanou smetanou, jablečnou omáčkou a někdo má ve zvyku je ještě posypat na drobno pokrájenou jarní cibulkou.
Leave a Reply