Zjistila jsem, že mišpule jsou výborným tématem, kterým lze začít v podstatě jakoukoliv společenskou debatu. Je to rozhodně zábavnější než obligátní tanečky okolo prosincového počasí (“Vánoce na sněhu ZASE nebudou”), takže pokud chcete být neotřelí, zkuste mišpule. Každý o nich totiž slyšel, a přesto je skoro nikdo nedokáže správně zařadit, navíc má v sobě historie tohohle zvláštního ovoce jistou romantiku.
Začala se psát někdy ve 12. století, kdy se mišpule rozšířila z Orientu do střední Evropy. Dlouhou dobu hrála prim, jenže pak k nám dorazilo obyčejné jablko a začalo nad ubohou mišpulí vyhrávat po všech stránkách. Částečně se to dá pochopit – mišpule je totiž poživatelná, až když přemrzne. To se pak její dužina změní na oranžové blátíčko, chuťově něco mezi pikantním jablkem a meruňkou, které je poněkud nepraktické na skladování. Navíc kdo by čekal do zimy, když jablka můžete mít po celý rok. A tak se na mišpuli začínalo zapomínat, staré stromy byly poraženy nebo odumřely a ovoci byl konec. Věčná škoda, protože jejich neobvyklá chuť se dá využít ve velkém množství sladkých i slaných jídel.
Jak naznačuje můj recept, úplný konec mišpulí ještě přece jen nenastal. V jedné staré pražské zahradě přebývají tiše a zapomenutě tři staré stromy a každý rok bez většího zájmu okolí shazují na zem hromady sladkých oranžovohnědých kuliček s korunkami. Dlouho jsem přemýšlela, co provedu s těmi, které se mi nepodařilo rozpatlat po vnitřku kabelky. Většinou se využívají především pro výrobu dezertů. Nakonec jsem se ale rozhodla uctít jejich původ a využít je v pikantním kořeněném receptu inspirovaném blízkovýchodní kuchyní, byť zde jejich chuť nevynikne tolik jako v pokrmech o menším počtu ingrediencí. Je to ale dobrá ukázka toho, jak skvěle může jejich sladká a zároveň kyselá chuť dodat hloubku a krémovost i slanému jídlu.
Na čtyři porce je zapotřebí:
- dvě lžičky mleté papriky
- po lžičce mleté kurkumy, římského kmínu, koriandru a skořice
- větší špetka mletého kardamomu
- půl lžičky kajenského pepře
- špetka chilli
- špetka pravého šafránu
- lžička soli
- lžíce nastrouhané citrónové kůry
- olivový olej
- půl kila na velké kusy pokrájeného kuřete
- 1 pokrájená cibule
- lžička mletého zázvoru
- dva stroužky drceného česneku
- dvě lžíce rajčatového protlaku
- hrnek dobrého kuřecího vývaru
- cca tři vrchovaté lžíce mišpulové dužiny (bez semínek a bez slupky)
- půl hrnku omytých rozinek
- lžíce medu
- hrnek spařených jáhel + lžíce oleje, lžíce vývaru a lžička šafránu
- posekaný čerstvý koriandr, petržel a na sucho opražené plátky mandlí
1. Všechno koření chvíli nasucho opekáme v rozpáleném hrnci, potom přidáme dost oleje a opečeme zprudka kuřecí kousky. Dáme je bokem, do hrnce přidáme více oleje, pokud je zapotřebí, a vhodíme cibuli. Až zesklovatí, následuje i česnek a zázvor. Opekáme asi minutu, poté přidáme rajčatový protlak a chvíli mícháme.
2. Do hrnce vrátíme kuře, zalijeme vývarem a přivedeme směs k varu. Osolíme, případně opepříme dle chuti. Poté snížíme teplotu na naprosté minimum a necháme pod pokličkou pomalu dusit půl hodiny.
3. Z hrnce s kuřetem sejmeme pokličku a přidáme mišpulovou dužinu a hrozinky. Vaříme na mírném ohni bez pokličky ještě asi 20 minut, aby zhoustla omáčka. Pokud je směs moc hustá a připaluje se, přidáme pár lžic vývaru. Těsně před koncem vmícháme med.
4. Mezitím si připravíme jáhly. V misce smícháme olej, vývar a šafrán. V hrnci přivedeme dva a půl hrnku vody k varu a přidáme hrnek spařených jáhel. Vaříme zprudka pět minut a poté vmícháme směs se šafránem. Necháme asi 20 minut probublávat, až jáhly vsáknou všechnu vodu a jsou měkké.
5. Podáváme posypané nasekaným koriandrem, petrželí a opraženými mandlemi nebo piniovými oříšky.
Leave a Reply