Hlavním chodem o Štědrém večeru býval v minulosti obvykle kuba nebo také hubník. Možná nad kroupami ohrnete nos, ale věřte, že pokud jim dáte náležitou péči, může to být opravdu lahůdka! Lišky kubovi dodávají pikantní výraznou chuť a parmezán tomu všemu ještě pomůže.
Na jeden menší pekáček:
- 200 gr menších krup
- 1 l zeleninového vývaru
- cca 150 gr čerstvých lišek
- 2 lžíce másla (+ nějaké máslo navrch pekáčku)
- 1 lžíce parmezánu (+ něco na posypání)
- 1 velká cibule
- 1 lžíce majoránky
- 2 velké stroužky česneku
- sůl, pepř
1. Kroupy propláchneme a necháme stát alespoň hodinu ve vodě. Poté je uvaříme v osoleném zeleninovém vývaru (trvá to zhruba 30 minut).
2. V pánvi na másle opečeme nadrobno pokrájenou cibuli dozlatova a následně k ní přidáme i pokrájené lišky. Kroupy slijeme (vývar si ponecháme!), přisypeme do pánve k houbám a okořeníme majoránkou, česnekem, pepřem a štědrou dávkou soli. Stejně jako při vaření rizota přilijeme do pánve vývar, ve kterém se vařily kroupy, a počkáme, než se odpaří. Takhle to uděláme ještě asi třikrát.
3. Ke kroupám přidáme parmezán, promícháme a všechno navrstvíme do pekáčku. Navrch nasypeme trochu zbylého parmezánu a poklademe plátky másla, aby vznikla zlatá křupavá vrstvička. Zapékáme ještě půl hodiny. Můžeme podávat s kysaným zelím.
Leave a Reply