Králík načerno je tradiční vánoční jídlo ze středních Čech, neboť králíků je ve středních Čechách hojně, ale ryb a zejména kaprů poněkud méně. Dočetla jsem se, že jde navíc o maso, které bylo povolené i při půstu. Moc informací jsem ale nevypátrala. Při bližším průzkumu se ukázalo, že postním jídlem snad měla být pouze čerstvě narozená nebo ještě nenarozená králičí mláďata. Fujky. Je každopádně zajímavé, jak se zrovna v ateistických Čechách dodnes lpí na tradici postní štědrovečerní večeře, když je tento půst navíc pouze dobrovolný a i v mnohem více křesťansky založených zemích mívají na Vánoce kdejakou pečínku.
Králíka načerno dělávala na Vánoce moje prababička ze středních Čech a nyní v tradici pokračují její děti. Od její dcery, mojí pratety, mám recept na smažené kuličky z kynutého těsta, které ke králíkovi tradičně podává. Recept na černou omáčku je totožný jako v receptu na candáta načerno, ale pro přehlednost ho kopíruji i sem.
Na čtyři porce:
- 4 králičí stehna
- máslo
- 2 mrkve
- 2 stvoly řapíkatého celeru
- 1 kořen petržele
- 1 cibule
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1/2 citrónu (dužina i kůra)
- 2 lžíce jablečného octa
- 4 lžíce červeného vína
- 3/4 l zeleninového vývaru
- 4 poctivé lžíce povidel
- 100 gr sušených švestek
- 50 gr plátků mandlí
- 50 gr vlašských ořechů
- 50 gr pokrájených křížal
- 2 lžíce nastrouhaného perníku
- 2 hřebíčky, půl lžičky tymiánu, 6 kuliček nového koření, 1 bobkový list, sůl a pepř
Na smažené kuličky z kynutého těsta:
- 250 gr hladké mouky
- 20 gr cukru
- 20 gr másla
- sáček droždí (nebo 15 gr čerstvého)
- 1 lžíce rumu
- 125 ml vlažného mléka
- 1 žloutek
- Kořenovou zeleninu a cibuli nastrouháme najemno a opékáme cca půl hodiny na másle do zlatova. Přidáme pokrájený citrón (bez kůry) a cukr a necháme zkaramelizovat. V tomto okamžiku přidáme i králičí stehna a opečeme je v pánvi, aby získala barvu. Přilijeme víno a necháme odpařit alkohol. Podobně naložíme i s octem. Nakonec vše zalijeme vývarem, přidáme veškeré koření, sůl, pepř a citrónovou kůru, a dusíme maso pod pokličkou do měkka. Ke konci přidáme povidla.
- Když je maso měkké, vyndáme ho z pánve a omáčku přepasírujeme. V trošce vody krátce povaříme v jiném hrnci sušené ovoce a ořechy. Vše přidáme do omáčky a zahustíme ji perníkem. Vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Hotovou omáčku nalijeme zpátky na králíka a společně vše prohřejeme. Nejlépe vše chutná odleželé na druhý den 🙂
- Na kuličky vytvoříme ze všech surovin hebké kynuté těsto. Necháme kynout asi hodinu. Vytvarujeme malé kuličky a necháme kynout dalších cca 20 minut. Nakonec smažíme v oleji dozlatova.
Leave a Reply