Nikoho asi nepřekvapí, že práce v psychiatrické nemocnici přináší nejrůznější veselé i bizarní zážitky. Na oddělení si vyslechnete zcela vážně míněnou stížnost pacientky se schizofrenií, že její zapojení do odbojové činnosti proti wehrmachtu už není co bývalo, sestřička vám nad kafem s hurónským smíchem povypráví o tom, jak obtížné bývávalo vyjíždět s nebožtíky po zledovatělé silnici, která prudce stoupala k márnici, a kolikrát že zřízencům vyklouznul vozík z rukou a nebožtík si to pak šupajdil dolů na poslední velké jízdě svého života. Vzdělávací seminář vás odpoledne zasvětí do tajů prostituce, neboť právě to je tématem disertační práce jistého lékaře-sexuologa s bohulibou zálibou ve vědecké činnosti, a na závěr dne ještě stihnete diplomatický rozhovor s jistým pacientem, při kterém se mu snažíte ozřejmit, že krást ostatním pacientům svačinu s ušlechtilým záměrem nakrmit nemocniční holuby není úplně nejlepší nápad. Jak k tomu přijde nemocnice, investující závratné částky do nové fasády, a jak k tomu přijdou ostatní pacienti, kteří nejen že jsou bez svačiny, ale občas vyhání zmíněné holuby i z nemocničních pokojů?
Když vám mezi tím vším zavolá kolegyně, která sdílí vaše nadšení pro jídlo, že za jejím pavilonem vyrostly fialky a jestli si je nechcete natrhat taky, připadá vám to vlastně úplně normální. Po dlouhém zvažování (a pořízení zmrzlinovače) jsem se rozhodla udělat z kosmonoských nemocničních fialek zmrzlinu. Problém je, že fialky nemají moc výraznou chuť. Když jich přidáte do jídla jen pár, přinesou trochu vůně, ale jinak nic. Pomocí receptu níže docílíte výrazné fialkové chuti, ale počítejte s tím, že na vaničku zmrzliny spotřebujete celkem čtvrt kila kytek a fialkovou tinkturu k tomu.
Na vaničku zmrzliny je potřeba:
- 250 gr fialek (čerstvé lze doplnit kandovanými, čím více čerstvých fialek, tím více cukru budete muset přidat)
- dvě až tři pořádné lžíce fialkové tinktury
- hrnek mléka
- čtyři pořádné žloutky
- trocha vanilky
- půl hrnku třtinového cukru
- hrnek a půl smetany
- sedm hodně vrchovatých lžic bílého řeckého jogurtu
- kapka gelového fialového barviva
1. Nejdřív si připravíme žloutkový krém. Zahřejeme v rendlíku mléko – ideálně do bodu, kdy z něj stoupá pára, rozhodně ale nesmí vřít, to bychom si místo krému vyrobili míchaná vajíčka. Do mléka přidáme trochu vanilky. Žloutky rozšleháme a velmi opatrně za stálého míchání vlijeme do mléka, vaříme do zhoustnutí. Nečekejte, že vyrobíte hustý puding, směs je hotová, když vám začne ulpívat na lžíci a po míchání vařečkou zůstanou ve směsi na sekundu jemné stopy, které okamžitě zmizí. Důležité je krém nepřevařit, uvědomte si, že také trochu dojde. Necháme vychladnout.
2. Čerstvé fialky rozmixujeme a svaříme s cukrem a trochou vody do sirupu, který přecedíme. Pokud máme kandované fialky, rozmixujeme je na prach a přidáme k sirupu. Fialkovou tinkturu chvilku zahříváme v rendlíku, aby se odpařil alkohol.
3. Vše fialkové zamícháme do vychladlého krému, přidáme smetanu, bílý jogurt (opatrně, aby ve směsi nebyly hrudky) a pokud chcete, tak také kapku fialového barviva. Čerstvé fialky mají sice nádhernou sytě fialovou barvu, ale zmrzlinu na fialovo obarvit nezvládnou. Bez přidaného barviva bude výsledná zmrzlina spíše našedlá.
4. Před předáním zmrzlinovači necháme vychladit přes noc. Výslednou zmrzlinu můžeme při podávání ozdobit zbylými kandovanými fialkami.
Leave a Reply