Přiznám se, nejsem fanda pečení sedmero druhů cukroví, i když je to tradice. Moje máma jeden rok zvládla dokonce třicet druhů (fakt jsem to počítala)! Ale bez vůně perníčků si sváteční období nedovedu představit. Už kdysi jsme s kamarádkami založily tradici předvánočního pečení perníčků a zdatně jsme v ní pokračovaly i letos, akorát tentokrát mi už s vykrajováním pomáhal i synek. Perníky nejsou moc sladké a jsou hodně kořeněné, přesně takové, jaké je mám ráda.
Na tři plechy:
- 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 2 lžíce kakaa
- 3 lžičky mletého sušeného zázvoru
- 1 lžička mleté skořice
- 3 lžičky perníkového koření
- 1 lžička sody
- 150 gr povoleného másla (já jsem dala margarín Alsan)
- 1/4 hrnku rýžového sirupu
- cca 1/4 hrnku rostlinného mléka (použila jsem mandlové)
- moučkový cukr a citrónová šťáva na polevu
1. Ingredience smícháme a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme v lednici přes noc. Druhý den vyválíme na cca 4 mm silnou placku a vykrájíme perníčky. Jak je vidno, doporučuji formičky ve tvaru nákladního autíčka nebo kladívka. Pekla jsem na 160 stupňů cca 10 minut.
2. Po vychladnutí zdobíme polevou – směsí cukru a citrónové štávy. Poleva je výborná, ale blbě se s ní pracuje. Chce to dobře vychytat konzistenci!
Leave a Reply