Zatímco v Evropě se jí na Chanuku latkes, bramborové placky, v Izraeli mají radši koblihy. Říkají jim sufganiyot a tradičně je plní úplně obyčejně džemem. Ovšem v dnešní době něčím obyčejným jen tak neprorazíte a tak se cukrárny předhání, kdo vymyslí tu nejlepší a nejkrásněji nazdobenou koblihu. Nemohla jsem samozřejmě zůstat pozadu. Zdobení sice nedopadlo jako na obrázcích z katalogů, ale chuťově to bylo rozhodně zajímavé. Myslím si, že pomeranč fakt skvěle vyvažuje takovou tu těžkou mastnotu těsta a i když jsem v případě koblih nikdy nebyla na žádné novoty, tohle zabodovalo. Mému muži to kupodivu chutnalo také a to je ještě více konzervativní než já. Prý mu to připomínalo Raffaello, což bylo myšleno jako kompliment 😀
Na náplň:
- 1 kelímek šlehačky
- 3 menší pomeranče
- 1 lžíci cukru
- vanilkový puding
Na těsto:
- 1 balíček sušeného droždí
- 3 vrchovaté lžíce cukru
- 3/4 hrnku mléka
- 2 1/2 hrnku hladké mouky
- špetku soli
- větší špetku skořice
- 2 vejce
- 2 lžíce másla
Na polevu, zdobení a krém navrch:
- 2 tabulky mléčné čokolády s kokosovou příchutí
- 6 lžic másla
- 1 kelímek mascarpone
- 6 lžic cukru
1. Nejdříve si musíme připravit těsto, protože bude kynout. Bohužel jsem tuhle radu dostatečně nenásledovala, protože jsem měla v kuchyni tak trochu chaos. Koblihy nějak vykynuly i tak, ale doporučuju si na to určitě vyhradit dost času. Smícháme droždí, mléko a půlku cukru a necháme stát, dokud to nezačne bublat. V jiné nádobě smícháme mouku, zbytek cukru, skořici, sůl a žloutky. Nakonec do směsi přijde připravené droždí. Těsto potom musíme opravdu důkladně hníst a ke konci do něho zapracovat změklé máslo. Necháme kynout, ideálně přes noc v ledničce – já jsem ovšem byla nucena vše urychlit a tak jsem mísu položila na topení. Trvalo to zhruba dvě hodiny.
2. Připravíme si pomerančovou náplň. Uvaříme hodně hustý vanilkový puding (přidala jsem zrníčka vanilky navíc) a vyšleháme šlehačku s cukrem. Vydlabeme pomeranče a smícháme šťávu i rozmačkanou dužinu s pudingem. Nakonec opatrně vmícháme šlehačku a necháme vychladit.
3. Teď přijde na řadu krém navrch. Rozpustíme tabulku čokolády a necháme zchladnout. Vyšleháme máslo s cukrem a na závěr velmi opatrně a po troškách přimícháme mascarpone. Nakonec vlijeme čokoládu a opět prošleháme.
4. Už je nakynuté těsto? Výborně – vezmeme ho a vyválíme na pomoučněném pečícím papíře na tlustou placku (asi 4 cm). Pomocí sklenice vytvoříme kolečka a necháme ještě asi půl hodiny vykynout. Rozpálíme v hrnci dostatečné množství oleje (zhruba jednu lahev) a opatrně do něj koblížky přesuneme, měly by plavat. Pokud máme dobře rozpálený olej, trvá smažení chvilinku. Osmažíme je po obou stranách a odložíme bokem, aby vychladly.
5. Teď už zbývá jenom dát to všechno dohromady. Uděláme svrchu do koblihy malou dírku a naplníme skrze ni koblihu pomerančovým krémem. Kdo má speciální plničku na koblihy, ten se má. Já jsem měla jen zdobící cukrářskou tužku a s tou to moc dobře nešlo. Rozpustíme zbylou bílou čokoládu (trochu si nechte na hoblinky) a svrchu v ní koblihy omočíme. Připravíme si hoblinky čokolády – buď to uděláte jako profík na plechu a s nožem, nebo ji jako já prostě jen nastrouháte na struhadle. Hoblinkami posypeme koblihu a necháme vše opět vychladit, aby čokoláda zatuhla. Potom už jen s pomocí zdobičky ozdobíme krémem z mascarpone a můžeme podávat 🙂
Leave a Reply