Letos jsme zkusili pro nás novou úpravu kapra – na modro. Pomocí postupu níže by měl totiž dostat modrý nádech. A skutečně, když jsme se hodně soustředili a navzájem se o tom přesvědčili, viděli jsme jakési lehké zabarvení do šedomodra. Je to starý recept, který se připravoval staletí předtím, než u nás nakonec zvítězil trojobal.
Loňská ryba na černo pro mě byla trochu moc tou neobvyklou kombinací rybího masa a sladké omáčky. Smažení ve strouhance mi zase přijde trošku nudné. Takže za nás by vyhrál právě kapr na modro. Příprava navíc není složitá, zejména, pokud si připravíte vývar předem.
Na cca osm porcí:
- malý kapr (my využili filety, neboť jsme líní)
- 2 řapíky celeru
- 2 petržele
- 2 mrkve
- 3 cibule
- 2 lžíce citrónové kůry
- 100 ml bílého vína
- 15 hřebíčků
- 10 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- 1 lžička tymiánu
- cca 60 ml jablečného octa
- pepř, sůl
- Nejdříve si připravíme vývar. Nakrájíme do hrnce zeleninu a zalijeme vínem. Necháme odpařit alkohol. Poté zalijeme cca 2 litry vody a přidáme citrónovou kůru i veškeré koření. Osolíme a opepříme. Přivedeme k varu a vaříme zhruba hodinu.
- Porce kapra osolíme, přelijeme horkým octem a vložíme do vývaru. Vaříme velmi zvolna asi půl hodiny. My jsme jako přílohu zakusovali chleba, ale docela by se k tomu hodily i brambory.

Leave a Reply