Vždycky jsem měla ráda vůni šeříku. Babička má na zahradě hned dva stromy, takže jsem pod ně chodila pravidelně inhalovat. V pubertě jsem taky četla knížku, ve které byla hlavní postava celá paf z jisté femme fatale, která voněla právě po šeříku. Myslela jsem si, že když budu vonět po šeříku i já, tak to ze mně taky udělá úplně neodolatelnou ženu a chlapi se na mě budou lepit jako včely na květy. Pořídila jsem si tedy vzoreček parfému En Passant od Frédérica Malle. Kýženého kouzla jsem se sice nedočkala, ale vůni jsem si zamilovala. Bohužel flaška voňavky přijde asi na pět tisíc a já jsem sice velmi marnivá, ale tohle bylo nějak moc i na mě (jedině kdyby to fungovalo jako ta mužolapka), takže zůstalo u vzorečku. Od té doby pravidelně koukám na eshop s parfémy (nezlevnili ho) a vzpomínám na tu lehkou svěží vůni šeříku, okurky a obilí.
Když jsem byla na víkendu u rodičů, babička s dědečkem se kochali s kočárkem a já oblejzala všechny travnaté plochy v okolí a hledala poslední neodkvetlé kusy šeříku. Nakonec jsem našla pár stromků ve stínu jednoho vysokého paneláku. A tak mohl vzniknout koktejl na počest Frédérica Malleho a taky mého muže, neboť jsem koktejl podávala při oslavě jeho třicetin.
Na cca šest skleniček:
- půlku okurky – u mě asi 200 gr
- poloviční množství cukru – u mě 100 gr
- dvě lžičky citrónové kůry
- vodku
- dva citróny
- vrchovatý hrnek šeříkových květů
- tři hrnky vody
- jeden hrnek cukru
- pár kapek vanilkového extraktu
- pár kapek fialového barviva
1. Nejdříve si připravíme šeříkový sorbet. Z šeříku otrháme pouze čisté květy, propláchneme a smícháme se třemi hrnky vody, jedním hrnkem cukru, asi lžící šťávy z citrónu a trochou vanilkového extraktu. Rozmixujeme, zahřejeme na plotně (nevaříme) a uděláme si cukrový rozvar. Přecedíme přes plátýnko a dáme do zmrzlinovače. Trochu sorbetu jsem dala i do tvořítek na led a zalila vodou, výsledek je vidět na fotce. Pokud chcete, aby měl sorbet pěknou sytou barvu, můžete směs dobarvit barvivem.
2. Sorbet necháme ještě dozatuhnout v ledničce, pokud je třeba, a připravíme si okurkový sirup. Okurku prostě jen smícháme s polovičním množstvím cukru, citrónovou kůrou a dolijeme trochou vody. Rozmixujeme, chvíli vaříme, přecedíme přes plátýnko a výsledek nakonec svaříme na sirup. Necháme vychladnout. Zbylé citróny pokrájíme na tenké plátky.
3. Koktejl umícháme tak, že na dno nalijeme trochu okurkového sirupu, poté dolijeme vodkou, vložíme trochu šeříkového sorbetu a nakonec dozdobíme plátkem citrónu.
Leave a Reply