Hubník je tradiční podkrkonošské vánoční jídlo. Podobně ho dělala doložitelně už moje prababička a předpokládám, že tako četné generace před ní. Tehdy však houby před pečením mlela, a na to při své lenosti…peču. Bacha, je to fakt žrádlo. Radši zadělejte na dva plechy.
Na pekáček podobné velikosti jako na fotce:
- veliká zavařovačka sušených hub (čím více hub, tím lépe)
- 3 rohlíky
- 0,5l mléka
- 1 cibule
- 3 vejce
- 1/2 hrnku jemné krupice
- máslo
- petržel
- pepř a sůl
- Houby namočíme přes noc do vody.
- Druhý den je zvolna podusíme na másle a pokrájené cibuli (trvá to cca půl hodiny).
- V jiné nádobě zalijeme pokrájené rohlíky mlékem. Když se hezky rozmočí, přidáme i vejce a krupici a vymícháme kaši. Přidáme houby a ochutíme pepřem, solí (hodně) a pokrájenou petrželí. Nalijeme na plech a pečeme při 160 stupních cca 30 minut. Nahoru můžeme před pečením přidat ještě pár hoblinek másla. Hubník je dobrý teplý i zastudena 🙂
Leave a Reply