Hamanovy uši jsou druhem cukroví a pečou se tradičně na židovský svátek Purim. Většina lidí o tomto svátku neví nic a ti zasvěcenější si vybaví maximálně fotky opilých chasidských chlapců. Je pravda, že na Purim je veselo – kdy jindy taky uvidíte dospělé lidi v kostýmu obřího králíka nebo berušky s řehtačkami v ruce. Ale co se týká té opilosti, jako odchovanec vysokoškolské koleje Větrník vám můžu zaručit, že většina purimových večírků má rozhodně co dohánět :D! Ostatně Purim není by neměl být o alkoholu, ale o oslavě hrdinství Ester, která zachránila židovský národ před záhubou.
Tu plánoval právě Haman, ultimátní bad guy židovské historie. Jak se to přihodilo, že se po něm jmenuje jedno z nejgeniálnějších cukroví na světě, je mi záhadou. Možná je v tom kus ironie, které je ostatně dost i v celém purimovém příběhu. Tím jsem vás chtěla nalákat, abyste si ho přečetli. A teď už k pečení :). Tradičně se hamanovy uši dělaly s mákem, ale mně tak nějak baví dělat tradiční věci netradičně. Pro nápad jsem si přišla za manželem, který mě nejdříve zklamal – prý by si přál jahodovou náplň. Jednak to nebyla žádná exotika, a jednak se mi jahody protiví už odmala, protože tehdy mělo skoro vždycky a všechno výhradně syntetickou příchuť jahod. Tak přispěchal s opravdovou exotikou a navrhnul kokos a ananas. To by šlo, řekla jsem si.
Neuvědomila jsem si totiž, že pečení není moje silná doména. Dokážu zdrcnout naprosto jakýkoliv krém a výroba těsta je pro mě hotová noční můra. Jak poznamenala moje kamarádka: “Člověk musí být trpělivý a pečlivý.” Přesně tak. Nakonec mi z toho pokusu ale přece jen vylezlo docela obstojné cukroví a jsem na to náležitě hrdá. Tím jsem vám chtěla dodat odvahy, že tohle zvládne opravdu naprosto každý!
Na těsto (vyjde na přibližně 30 kousků):
- 2 hrnky hladké mouky (použila jsem bezlepkovou)
- 1/2 hrnku kokosové mouky
- 1/2 hrnku medu
- 1/3 hrnku kokosového oleje
- 1 vejce
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- špetku soli
Na náplň a na ozdobu:
- 4 lžíce třtinového cukru
- velkou konzervu ananasu nebo odpovídající množství čerstvého zralého ananasu
- tři lžíce škrobu (použila jsem bio kukuřičný)
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- špetku soli
- 3 lžíce másla
- tabulku bílé čokolády
- 1 lžíci másla
- strouhaný kokos
-
Nejdříve si připravíme náplň. Ananas podrtíme na menší kousky – třeba ručním mixérem. Přemístíme ho i se šťávou do rendlíku a zahřejeme. Potom přidáme cukr a dochutíme solí a vanilkou. Nakonec opatrně vmícháme škrob a vaříme do zhoustnutí. Kdyby to bylo málo husté, může se přidat na škrobu. Naopak řídkou náplň zachrání trocha šťávy nebo pár lžic vody. Nakonec odstavíme z plotny a vmícháme máslo.
-
Na těsto nejdřív promícháme obě mouky a potom přidáme med, olej a nakonec i vejce. Dochutíme vanilkou a solí a dáme na chvíli do lednice, jinak bude těsto lepit a bude se s ním hůř pracovat. Na moukou posypaném válu potom těsto vyválíme na co nejtenčí placku a vykrajujeme kolečka. Já jsem použila sklenici na pivo z IKEA, nic lepšího jsem doma neobjevila. Troubu necháme rozehřát na 160 stupňů. A teď to přijde!
-
Doprostřed kolečka dáme přibližně lžičku náplně. Nesmí se to přehnat s množstvím, aby se uši během pečení neotevíraly. Okraje kolečka se ohnou ze tří stran tak, aby vytvořily trojúhelník a vprostřed vykukovala část náplně. Ideální je, aby každá strana trojúhelníku byla alespoň na jednom konci překrytá jinou stranou, aby to celé pěkně drželo. Vzniklé uši dáme na plechu vyloženém pečícím papírem do trouby. Uši se musí pečlivě hlídat, těsto z kokosové mouky je totiž docela rychle hotové. Mně to v horkovzdušné troubě při 160 stupních trvalo jen 15 minut. Necháme vychladnout.
-
Mezitím necháme na vodní lázni rozehřát tabulku bílé čokolády. Vmícháme máslo a do vzniklé polevy namáčíme pokaždé jeden roh upečených uší. Omočený růžek potom posypeme kokosem a dáme na chladné místo, aby poleva zatuhla.
Leave a Reply