Od doby pořízení této fotografie k napsání článku uplynulo minimálně čtvrt roku. Příčinou je narození mého chlapečka – takže vám je asi jasné, že aktivity okolo jídla šly na chvíli stranou. A tím myslím i jídla typu rohlík s máslem k snídani, natož nějaké speciality aspirující na webový příspěvek.
Uplynul rok a opět se slavila Chanuka. Tentokrát jsem byla nucena spotřebovat dýně, které rostou tchýni na zahradě. V podstatě se tam ničemu jinému než dýním nedaří, ale zato se jim daří opravdu nadprůměrně. Po obligátní dýňové polévce, buchtě a rizotu nemohly nepřijít na řadu i latkes. V téhle podobě jsou lepší než čistě bramborové a nezaberou o tolik času navíc. Podávala jsem je se zakysanou smetanou a najemno nakrájenou jarní cibulkou, ale můžete je zkusit taky s pošírovaným vajíčkem nebo s dušeným masem.
O Chanuce jsem psala už loni, tak jen krátce připomenu, že se slaví zázrak týkající se oleje. Čím jiným, než pořádnou dávkou oleje, tedy smaženými jídly. Škoda, že Češi o tomto svátku moc neví, určitě by si ho zamilovali 😉
Na cca 10 kusů:
- cca 8 brambor
- půlku dýně (brambor by mělo být stejné množství jako dýně, případně jen o trochu víc)
- dvě mrkve
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 3 vejce
- 3-4 lžíce macesové mouky (dle konzistence)
- 1 lžičku šalvěje
- 3 lžičky soli
- špetku pepře
1.Všechnu zeleninu nahrubo nastrouháme. Vložíme ji do utěrky, zabalíme a vymačkáme pořádně vodu. Necháme ještě vykapat nad dřezem a smícháme následně s vejci, moukou a s kořením. Místo šalvěje se může dát i kurkuma pro barvu.
2.V pánvi rozehřejeme vyšší vrstvu oleje a s pomocí lžíce tvoříme placičky, které postupně osmažíme z obou stran. Trvá to odhadem deset minut. Osušíme od přebytečného oleje a podáváme se zakysanou smetanou a pokrájenou jarní cibulkou, případně s uzeným lososem, pošírovaným vejcem nebo s dušeným masem.
Leave a Reply