Na sobotní oběd se snažím dělat jídlo z pomalého hrnce. Moje představa je jednoduchá – v pátek do něj všechno naházet a v sobotu přicházet k hotovému obědu. Jenže málokteré jídlo přežije šestnáctihodinové vaření, i kdyby na nízký stupeň. Brisket neboli hrudí je v tomhle vzácná výjimka, protože dlouhému vaření dokáže čelit, ba co víc, on ho přímo vyžaduje. Recept níže není žádná haute cuisine, je to prostě to správné jídlo na zimu pro celou rodinu, které zahřeje na těle i na duši. A v létě stačí přidat burgerové housky a nějakou tu zeleninu.
Na cca 6 porcí:
- 1 kg brisketu
- 3 lžičky mleté kávy
- cca 130 gr rajčatové omáčky
- 4 polévkové lžíce coca coly (tedy asi 60 ml)
- 1 lžíci Worcestershirské omáčky
- 1 lžíci hořčice
- 1 větší lžičku třtinového cukru
- špetku chilli
- špetku soli
1. Brisket opečeme na pánvi nebo v troubě do hněda po obou stranách. Uvaříme si ve french pressu silné kafe. Brisket pak vložíme do pomalého hrnce, podlijeme hrnkem uvařené kávy a necháme pod poklicí táhnout na nízký stupeň do druhého dne, tedy v mém případě konkrétně 15 hodin.
2. Hodinu před koncem maso natrháme vidličkou na kusy a zalijeme směsí ostatních ingrediencí. Necháme vařit ještě asi jednu až dvě hodiny. Podávala jsem s bramborovou kaší a karamelizovanou cibulkou.
Leave a Reply