Jsou slova, která u mého manžela vyvolávají záchvaty smíchu. Jedním z nich je kadidlo. Nebo taky třeba bliny. Pokaždé si neodpustím komentář o nedostatku fantazie, ale pravdou je, že i mě se teď hlavou míhají nejrůznější konotace. Naštěstí jde jen o název, takže samotné jídlo má jen jednu malou vadu na kráse. Vlastně dvě, protože je neuvěřitelně žravé a nikdy nevydrží do druhého dne.
Kdybyste chtěli experimentovat, můžete bliny podávat i s uzeným pstruhem, pošírovaným vejcem, nebo nasladko s ovocem a tvarohovou náplní. Je to takové typické chanukové jídlo (o Chanuce více u receptu na latkes). K blinům (blinám? bliním? :D) prostě patří mráz za okny a silný černý čaj.
Na čtyři porce:
- 1,5 hrnku pohankové mouky
- 2 vejce
- 4 hrnky mléka
- 1 menší lžičku prášku do pečiva
- špetku soli
- 2 lžíce oleje
- k podávání: uzeného lososa, zakysanou smetanu, kopr, citrón
-
Rozehřejeme pánev s olejem. Nejdříve smícháme suché ingredience – mouku, prášek do pečiva a sůl. V jiné míse promícháme vejce s mlékem a opatrně vlijeme do suchých ingrediencí. Jednotlivé bliny smažíme opatrně po obou stranách na pánvi.
-
Každý z nich nejdřív ozdobíme kopečkem zakysané smetany, kterou můžeme ještě předtím dochutit pepřem a solí. Na zakysanou smetanu dáme plátek lososa stočený do kornoutku nebo do ruličky, a nakonec přidáme ještě snítku čerstvého kopru. Kousek citrónu může přijít rovnou na bliny, nebo ho položíme vedle.
Leave a Reply