Když trávíte odmala nezanedbatelnou část prázdnin v blízkovýchodních zemích, začnete si tam připadat jako doma. Sem tam zaslechnete jako ozvěnu rytmus exotických písní, doma si začnete pálit kadidlo a ke svačině spořádáte pravidelně misku hummusu s plackou chleba. Je mi jasné, že to není úplně populární tvrzení – koneckonců, pro moje rodiče jsou to i po těch letech stále “oni”. Stačí ale intenzivnější působení během kritických dětských let a vaše děti budou navěky poznamenány antixenofobismem. Moje sestra zrovna dvakrát nevaří, ale turecký pilaf z bulguru je její majstrštyk. A pozor, zvládá zazpívat hlavní song z Yahşi Batı – Evlilik Düeti (o tom se tady asi rozepisovat nebudu, to je totiž nepřenositelná záležitost!)
Biryani je ovšem indické jídlo, tak proč se tady rozněžňuji nad tureckým filmem a hummusem? Ve skutečnosti totiž vzniklo mezi indickými muslimy. Ti se potom rozhodli vyjet do Emirátů a pracovat tam jako ta nejlevnější – a pro místní nejpodřadnější – pracovní síla (jak to asi musí vypadat v Indii, když se jim to pořád vyplatí). S sebou si vzali kromě vzpomínek i biryani, a tak právě v Emirátech jsme na něj narazili na každém kroku. To mě na tomhle jídle prostě baví – indicko-muslimská menšina si ho odveze do muslimské země, kde je stále menšinou, a udělá z něj veskrze populární většinovou záležitost. Tady máte neumělé foto a lehce upravený recept (BBCgoodfood):
- 300 gr rýže basmati
- 2 lžíce oleje
- 1 větší cibule, pokrájená na drobno
- 1 bobkový list
- 3 plody kardamomu
- kousek skořice
- 1 lžička kurkumy
- 4 kuřecí prsa pokrájená na větší kusy
- 4 lžíce kari pasty (doporučuje se balti)
- 85 gr rozinek
- 850 ml kuřecího vývaru
- pokrájený koriandr, opražené plátky mandlí
1. Rýži propláchneme. Na oleji osmahneme cibuli. Přidáme bobkový list a další koření vcelku a deset minut opekáme. Nakonec zaprášíme kurkumou, přidáme kuřecí kousky a kari pastu a opekáme, dokud není kuře hotové.
2. Potom přidáme do pánve rýži a rozinky. Přelijeme vývarem, přiklopíme pokličkou a přivedeme zprudka k varu. Hned potom ztlumíme oheň na nejnižší stupeň a necháme probublávat 5 minut. Sejmeme z plotny a necháme dojít dalších 10 minut. Nakonec přidáme půlku pokrájeného koriandru a pořádně promícháme. Zdobíme zbylým koriandrem a mandlemi.
Leave a Reply